Miten eettinen muoti koetaan Black Modalla – Haastattelimme Arjaa ja Lauraa

Mikä on Black Modan missio?

Black Modan missio on tarjota vastuullisesti valmistettuja vaatteita asiakkailleen ja rakentaa kestävämpää ja läpinäkyvää vaateteollisuutta.

 

Mitkä ovat suurimmat erot halpatuotannon ja kestävän kehityksen mukaisen vaatetuotannon välillä?

Suurimmat erot vaatevalmistusmaiden välillä ovat hankintaketjuissa, jotka tapahtuvat riskimaissa, joissa ihmisoikeudet ja pakkotyöhön liittyvät kiellot eivät toteudu. Hintaa ei voi sitoa vastuullisuuteen, sillä pelkkä tuotteen hinta ei kerro vastuullisuudesta.

 

Laura Keski-Vähälä on varatoimitusjohtaja ja suunnittelija Black Moda Oy:ssa sekä Aarrelabelin osaomistaja.
Arja Autio toimii Black Moda Oy:ssä myynnissä ja asiakaspalvelussa

 

Mihin suuntaan näet vastuullisen muodin kehittyvän Suomessa ja maailmalla?

Tekstiili- ja muotialan yrityksien haaste tulee jatkossa olemaan uusien liiketoimintamallien kehittäminen ja löytäminen, sekä kestävän kasvun mahdollistaminen. Vastuullisen muodin kehitys koostuu monesta palikasta, jossa ihmiset ja ympäristö ovat keskiössä. Kierrätys yksin ei ratkaise alamme ongelmia, sillä se ei hillitse kulutusta. Pikemminkin kierrättäminen saattaa johtaa ajatukseen, että voimme jatkaa kulusta nykyiseen tahtiin. Itse uskon, että yritysvastuuseen panostavilla yrityksillä on mahdollisuus kasvaa ja tuotannosta tulee yksi tärkeä osa tuotteen tarinaa.

Näen suunnittelijoiden ja tuotteita valmistavien ammattilaisten tiiviin ja toimivan vuoropuhelun avainasemassa, jolla edesautetaan tuotannon sivuvirtojen syntymisen minimointia, sekä edistetään kestävämpien ja laadukkaampien materiaalien valintoja. Euroopassa tekstiiliteollisuus ei ole houkutteleva ala ja nuoret eivät hakeudu suorittaviin tekstiilialan työtehtäviin. Uskon, että tekoälyn ja robotiikan kehitys tuotannoissa on avainasemassa tulevaisuudessamme. Silloin paras tuotanto olisi se, jolla on paras teknologia, ei halvin ompelija. Se mahdollistaisi myös sen, että tuotannot voidaan tuoda lähemmäksi kuluttajia ja vaateteollisuutta takaisin myös niihin maihin, joista se on loppunut.

Black Moda Portugal, kankaiden leikkaamiseen käytettävä laite

 

Voiko se saavuttaa pikamuodin suosiota?

Pikamuodin suosio ei ole mielestäni saavuttamisen arvoinen asia, sillä se pohjautuu loputtomaan kasvuun ja kuluttamiseen. En usko, että niin sen tyyppisellä kulutuksella on välttämättä sijaa tulevaisuudessa. Me pärjäämme vähemmällä ja olemme silti onnellisia.

Yksityiskohta Hugo hupparista.

 

Mitä ovat vastuullisen muodin yleisimpiä myyttejä?

Myyttejä on monenlaisia. Tässä muutama:

”Vain Suomessa tehty tuote on vastuullinen.”

”Euroopassa tehty tuote on varmasti vastuullinen.”

”Vastuullinen tuote on tehty luomupuuvillasta.”

”Kallis tuote on vastuullisesti valmistettu.”

”Made in Finland tarkoittaa, että tuote on kokonaan valmistettu Suomessa.”

Mihin vaatealan ammattilaisena kiinnität huomiosi vaatteiden ostohetkellä?

Tutkin ensin merkin, miten he harjoittavat yritysvastuuta, kertovatko valmistusketjustaan ja, jos kertovat, niin kuinka pitkälle ja avaavatko tuotantopaikkojaan. Kiinnitän huomioita materiaaliin, sen tuntuun ja mistä sen on valmistettu, mitä kuituja on käytetty. Kysyn itseltäni paljon kysymyksiä ja harkitsen päätöstäni, ”Tarvitsenko tätä vaatetta?”, ”Miten vuoden päästä?”, ”Onko vaatetta helppo huoltaa, korjata, muokata?”, ”Onko tämä oikeasti minun tyylinen vai heräteostos?”.

Laura Keski-Vähälä on varatoimitusjohtaja ja suunnittelija Black Moda Oy:ssa sekä Aarrelabelin osaomistaja.

 

Kuinka yhteistyö Cardon Collectionin kanssa on sujunut?

Meillä on ollut suuri ilo tehdä yhteistyötä Cardonin kanssa, sillä koemme, että jaamme samat arvot. Cardonin vaatteita tehdään suurella sydämellä, sillä sen lisäksi, että he haluavat tehdä ajattomia ja tyylikkäitä vaatteita, Mikaelilla ja Raunolla on aito mielenkiinto viedä vaatetusalaa parempaan suuntaan. Arvostamme suuresti myös sitä, että he halusivat heti yhteistyömme alkumetreillä käydä tutustumassa Portugalin tehtaaseemme. Se että näkee, miten asiat käytännössä tapahtuvat tuotannossa, auttaa myös suunnittelemaan tuotteita mahdollisimman vastuullisesti. 

Vierailu Portugalin tehtaalla

 

Mitä näet Cardon Collectionin vahvuuksiksi vaatealan markkinoilla?

Cardon tarjoaa vastuullisesti valmistetun vaihtoehdon jokaiselle, joka arvostaa hillityn tyylikkäitä ja materiaaleiltaan kestäviä vaatteita. Lisäksi Cardon haluaa jatkuvasti kehittää omaa toimintaansa, jotta niin ihmisillä kuin luonnolla olisi parempi tulevaisuus.

Arja Autio, työtehtäväni Black Moda Oy:ssä on Myynti ja asiakaspalvelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

× Kuinka voimme auttaa?