Miten suunnittelutyötä on tehty Cardonilla – Haastattelimme Elina Silvoa Silvo Designilta

SilvoDesign-yrityksen esittely

SilvoDesign on monipuolisia vaatesuunnittelu- ja tuotekehityspalveluita tarjoava suunnittelutoimisto Tampereella. Se on perustettu 2016 palvelemaan erilaisia vaatetusalan yrityksiä ja mahdollistamaan suunnittelupalveluiden hankkimista esim. aloittaville yrityksille ja start-upeille. Palveluihin kuuluu mm. tuote- ja mallistosuunnittelua, printti- ja kuosisuunnittelua, mitoituksia ja ohjeistuksia, tuotteiden valmistuttamisen organisointia ja laadunvalvontaa.

Erilaisten prototyyppien mittailua ja suunnittelua

Mikä on roolisi Cardon Collectionin vaatesuunnittelussa?

Olen vastannut malliston teknisestä toteuttamisesta Cardonin toiveiden ja brändin hengen mukaisesti. Siihen on sisältynyt mallien ja tuotteiden visuaalisen ilmeen suunnittelua sekä tuotekehitystä, joka on pitänyt sisällään mm. tuotteiden mitoittamista, yhteistyötä kaavoittajan kanssa, ohjeistuksia ja materiaaleihin perehtymistä sekä niiden valintaa. Olen myös valvonut tuotannon etenemistä ja laatua yhteistyökumppanin kanssa.

Kuinka yhteistyö on sujunut?

Yhteistyö Cardonin kanssa on sujunut mukavasti, on ollut hienoa tehdä töitä kun luottamusta on ollut puolin ja toisin ja ollaan puhallettu yhteen hiileen uuden malliston luomiseksi. Mikael ja Rauno ovat olleet myös vaativia siinä, että kaikki yksityiskohdatkin ovat viimeisen päälle. Esimerkiksi logon suunnittelun kanssa meinasi tulla hiki, kun vasta n. sadas luonnos alkoi olla kohdallaan. No, se vaiva kannatti, koska nyt olemme kaikki sitä mieltä, että logo näyttää juuri siltä kuin pitääkin 😉

Cardonin logo, kolme yksilöllistä timanttia

Mitä näet Cardon Collectionin erottumistekijöiksi muodin markkinoilla?

Sen, että Cardon tarjoaa käyttötuotteita, jotka ovat tyylikkyydeltään ja laatutasoltaan todella korkealla (vrt. Gant, Hilfiger), mutta täyttävät samalla tämän päivän suuren vaatimuksen vaatteelle, eli ovat kestävästi ja eettisesti valmistettuja. Cardonilla sekä tuotteiden että valmistusketjun kaikki osat kestävät tarkastelun, mikä taas ei tällä hetkellä toteudu usealla isollakaan brändillä.

Iso asia on myös se, että Cardon on suomalainen ja kuluttajalähtöinen brändi. Sen takana on hieno tarina, se valmistaa vaatteita oikeista syistä ja kuuntelee kuluttajia, jotka pääsevät vaikuttamaan tuotteisiin ja mallistojen rakentamiseen.

Ompelija tekemässä Lyocellpaitaa

Millä eri tavoin tuotteiden kestävyys on toteutettu suunnittelutyössä?

Tuotteiden laatuun on panostettu ja materiaalit on valittu huolellisesti. Cardonille on mm. kehitetty oma collegeneuloslaatu. Neulokset on valmistettu ja ompelutyö tehty Euroopassa laadukkaassa tehtaassa, näin voimme olla varmoja siitä, että tuotteet kestävät.

 Mallit ja mitoitukset on mietitty niin, että ne ovat mahdollisimman ajattomia, mukavia, tyylikkäitä ja päivittäisiä käyttötuotteita, jotka eivät jää vaatekaappiin yhden käyttökerran jälkeen.

 Tuotteissa käytetään pääosin luontoystävällistä luomupuuvillaa, johon on lisätty pieni määrä kierrätettyä polyesteriä. Tämä vahvistaa puuvillakuitua, lisää sen pesunkestävyyttä ja pidentää näin tuotteen käyttöikää. Olemme valinneet myös laadukkaat ja kestävät tarvikkeet, esimerkiksi YKK:n vetoketjut.

Kuvassa YKK:n vetoketju

Mikä innostaa sinua suunnittelutyössäsi juuri nyt? (yleisesti)

Olen tällainen parantumaton esteetikko, inspiroidun kaikesta kauniista, innostavista brändeistä ja sisustuksista, taiteesta, luonnosta, vuodenaikojen vaihtelusta. Vaatesuunnittelussa erityisesti innostaa luova ongelmanratkaisu, se että tuotteen suunnittelu on kuin palapelin kasaamista.  Siihen pitää saada yhdistettyä eri ominaisuuksia: miellyttävä ulkonäkö, toimiva mitoitus ja rakenteet, sopivat materiaalit ja kaikki pitää olla vielä tuotannollisesti toteutuskelpoista.

 Mihin vaatealan ammattilaisena kiinnität vaatteessa huomion ennen ostopäätöksen tekoa?

Katson tarkkaan mikä on materiaalikoostumus, että se on pääosin luonnonkuitua eikä siihen ole sekoitettu monia eri kuituja. Akryylituotteet jätän ostamatta. Vaatteen yleisilme pitää olla laadukas ja ryhdikäs, yksityiskohdat tehty huolellisesti, esim. tikkaukset tasalevyisiä, vetoketjut ja taskut ommeltu siististi ja että tuote on siisti myös sisäpuolelta.

Yksityiskohtaa Hugo-hupparista

Mihin suuntaan näet vastuullisen muodin kehittyvän Suomessa ja maailmalla?

Vastuullinen muoti tulee ehdottomasti lisääntymään ja sen asema vahvistumaan tulevaisuudessa, sekä Suomessa että maailmalla. Ihmiset tulevat koko ajan tietoisemmiksi omien valintojen vaikutuksesta ympäristöön, he haluavat tehdä kestäviä valintoja ja tähän joutuvat kaikki vaatevalmistajat tulevaisuudessa jollakin tavalla ottamaan kantaa. Minusta Suomessa ollaan hyvin tietoisia, jopa edelläkävijöitä tässä asiassa ja uusien kuitujen yms. kehityksessä. Silti ottaa aikansa, että ajatukset siirtyvät teoiksi kulutuskäyttäytymisessä, että oikeasti ollaan valmiita maksamaan enemmän kestävästi valmistetusta vaatteesta. 

Voiko se saavuttaa pikamuodin suosiota?

Hitaasti mutta varmasti. Vaikka vastuullinen muoti on kasvava trendi, tarvitaan lisää tietoa ja ajatusten ja asenteen muutosta kuluttajissa. Sitä että vaatteen ostamisesta ei haeta hetken mielihyvää vaan ymmärretään, että ollaan tekemässä pidempiaikaista hankintaa ja mistä oikeasti maksetaan. Onneksi tässä asiassa kehitys menee koko ajan eteenpäin!

Mikael ja Rauno Cardon Collectionilta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

× Kuinka voimme auttaa?