Missä ja miten vaatteemme valmistetaan?, osa 1: Kutomo

Eettisyyteen perustuvassa liiketoiminnassa tuodaan usein esille läpinäkyvyys – missä ja miten tuotteet valmistetaan ja kuka niiden takana on? Läpinäkyvyys tukee brändin luotettavuutta, sillä se antaa kuluttajille puolueetonta tietoa yrityksen toiminnasta. Tästä syystä halusimmekin alusta alkaen tutustua omien tuotteidemme tuotantoprosesseihin ja niissä vallitseviin olosuhteisiin, jotta voimme kertoa siitä mahdollisimman avoimesti. Samalla tuomme esille, mitä eri vaiheita yhden tuotteen valmistukseen vaaditaan.

Black Moda 

Ensimmäinen valmistajamme on suomalaisomisteinen tekstiilialan yritys Black Moda. Heidän tuotantonsa on Portugalissa Ponte de Limassa, jossa toimintaa pyörittää toimitusjohtaja Riikka Oliveira. Suomessa toimitusjohtaja on Marko Keski-Vähälä.

Olemme tehneet vaatesuunnittelua, prototyyppejä ja malleja jo lähes vuoden päivät ja nyt toimintamme on siirtyneet tuotantovaiheeseen. Halusimme ehdottomasti olla paikan päällä katsomassa, kun ensimmäisiä tuotteitamme valmistetaan.

Kutomo ja lanka 

Tuotantovaihe Black Modalla alkaa kutomosta. Ensin tukusta ostettu lanka kudotaan koneiden avulla kankaaksi. Käyttämästämme puuvillasta 80% on valmistettu Turkissa ja se on joko BCI-sertifikoitua tai luomutuotantona tehty. Kysyntään tullessa piikkejä käytetään myös muiden maiden puuvillaa, mutta standardeista ja laatuvaatimuksista tinkimättä. Lisäksi käytämme Lyocellia, joka on selluloosasta valmistettu ympäristöystävällinen kuitu. Tuotteessa on myös pieniä määriä polyesteria ja elastaania tuotteiden käytettävyyden ja laadun parantamiseksi. Periaatteemme on valmistaa tuotteet mahdollisimman korkealaatuisiksi, jolloin tuotetta voidaan käyttää mahdollisimman pitkään.

Siisteys ennen kaikkea

Kutomossa on ehdottomasti tuotantolaitoksen puhtain ympäristö. Sisään tullessa toimistojen jälkeen näkyy iso halli, jossa pinnat ovat hyvin hoidettuja ja pintamateriaaleiltaan siistejä. Valmiit tuotteet on aseteltu hyllyille nätisti selkeään järjestykseen. Avointa tilaa on paljon ja tilaa liikkumiseen löytyy. Tehtaanjohtaja kertoo avoimesti tuotannon vaiheista ja työntekijöistä huomaa tietynlaisen positiivisen vireen työskentelyyn.

Tuotanto

Varastohallista siirrymme itse kutomotilaan, jossa koneet tekevät langasta kankaan. Riikka Oliveira selventää hygienian merkitystä. Jotta lopputuotteesta saadaan halutunlainen, on huolehdittava, ettei ympäristöstä pääse tuotteeseen esimerkiksi pölyhiukkasia. Väljät ja siistit tilat ovat siis edellytys laadukkaan kankaan tuotannossa.

Tuotannon koneet pyörittävät useampia kymmeniä lankarullia ja lopputuloksena on oikeanlainen kangas.

Ensivaikutelmamme


Kuvassa vasemmalta Rauno Pere (Yrittäjä, Cardon), Riikka Oliveira (Toimitusjohtaja, Black Moda Portugal), Mikael Tuominen (Yrittäjä, Cardon) ja Andreia Martins (Tuotantopäällikkö, Black Moda Portugal)

Ensimmäisen tehdaskierroksen jälkeen siirrymme keskustelemaan omasta yrityksestämme ja yhteistyöstä Black Modan kanssa. Yrityksemme on uusi, mutta vaatimustasomme on asetettu alusta alkaen korkeaksi. Tuotteiden pitää olla kestäviä laadultaan, näyttää hyvältä ja täyttää vielä eettisiä toimintaperiaatteita. Vaikutelma Black Modan toiminnasta on hyvä ja pitkään jatkunut toiminta herättää luottamusta.

Seuraavassa osiossa tutustumme värjäämöön, johon kankaat siirtyvät kutomosta.

Rauno & Mikael

Yrittäjät

Cardon Collection

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

× Kuinka voimme auttaa?