Miksi panostaa laadukkaampiin ja kestävämpiin vaatteisiin?

Kertakäyttökulttuuri on ollut viime aikoina paljon esillä myös muodin alalla. Tuotteet eivät enää kestä samalla tavalla kuin “vanhoina hyvinä aikoina”. Teollistumisen myötä tuotteita pystytään tekemään massatuotantona entistä halvemmalla, jolloin osa valmistajista alkoivat tuoda markkinoille mahdollisimman edullisesti tuotettuja kulutustavaroita. Elintasoa saatiin nousemaan ja kaikilla kuluttajilla oli mahdollisuus panostaa elämäänsä enemmän.

Teollisuuden pyrkimys valmistaa tuotteita yhä edullisemmin on kuitenkin muodostunut ongelmaksi. Esimerkiksi vaatteiden saumat ratkeavat ensimmäisillä käyttökerroilla, vaatteet menettävät muotoaan tai nukkaantuvat kohtuuttoman nopeasti. Tästä päästään nopeasti kierteeseen, jolloin ostetaan lisää edullisesti tuotettuja vaatteita kun vanhat eivät kestä.

Heikolla kestävyydellä ja laadulla on myös vaikutus hiilijalanjälkeen, luonnonvarojen käyttöön ja veden kulutukseen. Sen lisäksi että jatkuvasti uusien vaatteiden ostamiseen kuluu rahaa ja aikaa, vaatteet myös kuluttavat ympäristöä. Suurin ekoteko vaatteiden käytössä on käyttää niitä mahdollisimman pitkään.

Mitä hyötyä on vaatteisiin panostamisessa?

Panostaessasi yksittäisiin vaatteisiin ja niin sanottujen perusvaatteiden laatuun saatat jopa säästää hermojasi, kun aamuisin mietit, mitä laittaa päälle. Toisin kuin halvassa materiaalissa, käytön ja pesun jälkeen vaate tuntuu ja näyttää edelleen samalta. Laadukas tuote myös näyttää päällä paremmalta, sillä se on kaavoitettu ja mitoitettu kuluttajaa ajatellen.

Rahaa myös säästyy pidemmällä aikavälillä, kun perusvaatekaappi on kunnossa eikä samanlaista vaatetta tarvitse ostaa useampaa kertaa. Pidempään käytetty vaate on myös ekologisempi, joten siinä on mahdollisuus vaikuttaa omalta osaltaan ympäristön kuormitukseen.

Mitä ottaa huomioon valitessasi vaatetta?

Ennen ostopäätöstä tuotetta kannattaa aina tutkia etukäteen. Materiaali ja miltä se näyttää ovat tärkeitä tekijöitä. Erityisesti kivijalkakaupassa kannattaa tutkia, onko vaate esimerkiksi jo valmiiksi nukkainen. Vaatteisiin tutustuessa pystyy jo ulkonäöstä päättelemään tuotteen laadun. Saumat kannattaa tarkastaa, etteivät ne repsota uudessa tuotteessa, sillä se kielii ongelmista myöhemmässä vaiheessa.

Pesuohjeet ovat tärkeässä osassa jatkuvaa käyttöä. Kerran väärin pesty tuote saattaa mennä käyttökelvottomaksi, joten varo pesemästä vaatetta väärässä lämpötilassa tai väärän väristen kanssa. Useissa tuotteissa myös suositellaan nurinpäin kääntämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

× Kuinka voimme auttaa?